Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

                                               "Το έθιμο"
                Όλοι είναι γνώστες των διαφορών μεταξύ των γυναικών ανεπτυγμένων και υποανάπτυκτων χωρών. Συχνά ακούγονται βάρβαρες ποινές τις οποίες υπομένουν εκείνες οι γυναίκες όπως λόγου χάρη ο λιθοβολισμός. Το ερώτημα που τίθεται είναι:  Γνωρίζουμε όλα όσα υπομένουν τα εν λόγω κορίτσια, μετέπειτα γυναίκες , από την παιδική τους ηλικία; Στις ανεπτυγμένες χώρες παρέχεται πολύπλευρη μόρφωση στις έφηβες , είναι γνώστες των δικαιωμάτων τους  και των θεσμών που τα προστατεύουν. Αντίθετα, οι έφηβες του Τρίτου Κόσμου γίνονται σύζυγοι και μητέρες από την ηλικία των 10 ετών παρά τη θέλησή τους. Συνεπώς, οι διαφορές μεταξύ γυναικών των ανεπτυγμένων χωρών και των γυναικών του Τρίτου Κόσμου συνεχώς οξύνονται, δηλαδή όσο πιο ανεξάρτητη και απελευθερωμένη γίνεται μια Ευρωπαία, τόσο πιο καταπιεσμένη γίνεται μια Αφρικανή.
            Ήδη από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, οι γυναίκες διεκδικούν θέσεις εργασίας και τη χειραφέτησή τους από τους άνδρες. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αποκτούν δικαίωμα ψήφου και τη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο το 1893. Στην Ελλάδα οι γυναίκες, ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956, με τη Λίνα Τσαλδάρη και τη Βάσω Θανασέκου να εισέρχονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.
 Την επόμενη δεκαετία ήρθε η σεξουαλική απελευθέρωση. Ως ένα απ’ τα σημαντικότερα εναύσματα της σεξουαλικής επανάστασης θεωρείται η εμφάνιση των αντισυλληπτικών χαπιών. Μέχρι τότε, η γυναίκα ζούσε υπό την απειλή κάποιας ανεπιθύμητης  εγκυμοσύνης. Οι μέθοδοι αντισύλληψης δεν ήταν ευρέως διαδεδομένοι και οι εκτρώσεις παράνομες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Mε την εμφάνισή των αντισυλληπτικών όμως, οι γυναίκες μπορούσαν με ασφάλεια να ελέγξουν πότε και αν θα αποκτούσαν παιδιά. Έτσι, το σεξ διαχωρίστηκε από τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης, ενώ παράλληλα δόθηκε στη γυναίκα η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον της. Τα παραπάνω , απέφεραν στο γυναικείο φύλο δικαιώματα λόγου και έκφρασης, ανεξαρτησία και ταυτόχρονα, ανάλογης μόρφωσης επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, καταρρίφθηκαν ποικίλες σεξιστικές αντιλήψεις της εποχής.
            Επιπρόσθετα, αρκετές ήταν οι γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για τα κατορθώματά τους στη πολιτική, στις επιστήμες και στο πολιτισμό. Τέτοιες ήταν η Κλεοπάτρα, η Μαντάμ Κιουρί, η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Μελίνα Μερκούρη κ.α . Άξια θαυμασμού αποτελεί μια ακόμη προσωπικότητα, εκείνη της Γουόρις Ντίρι. Κόρη νομάδων στην έρημο της Σομαλίας , πρώην τοπ μόντελ και νυν πρέσβειρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ο λόγος; Η αυτοβιογραφία της μέσα από το βιβλίο << Το λουλούδι της ερήμου>>.
            Το προαναφερθέν βιβλίο έχει κεντρικό άξονα το έθιμο της κλειτοριδεκτομής. Η κλειτοριδεκτομή είναι ένα βάναυσο έθιμο ακρωτηριασμού του γυναικείου σώματος που χάνεται βαθιά στην Αφρικανική και Σημιτική παράδοση. Επίσης, καταγράφεται τον 5ο αι. π.Χ. από τον Ηρόδοτο η εφαρμογή της τεχνικής αυτής στους Χετταίους, στους Αιθίοπες και στους Φοίνικες. Παρά τους φανατικούς υποστηρικτές του εθίμου αυτού, δεν είναι εγγεγραμμένο στο Κοράνι και δεν εφαρμόζεται σε σκληροπυρηνικές χώρες του Ισλάμ ,όπως η Σαουδική Αραβία. Ως παγκόσμια μέρα κατά της κλειτοριδεκτομής έχει οριστεί η 6η Φεβρουαρίου.
            Το έθιμο της κλειτοριδεκτομής δεν έχει συνέπειες μόνο στην υγεία της γυναίκας αλλά και στη ψυχοσύνθεσή της. Υποβιβάζεται ακόμα περισσότερο αφού της στερείται η δύναμη να ελέγξει το σώμα της. Λέγεται μάλιστα πως υποστηρικτές του ISIS διέταξαν το γυναικείο πληθυσμό στη Μοσούλη να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία τον Απρίλη του 2014. Η Τζάκλιν Μπάντκοκ αναπληρώτρια συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ, δήλωσε ότι μέχρι και 4 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 11-46 ετών κινδυνεύουν να είναι θύματα αυτής της τακτικής. Η γνησιότητα του παραπάνω διατάγματος είναι αμφίβολη καθώς υπάρχει πιθανότητα να έχει υποστεί επεξεργασία.
            Εν κατακλείδι, οι παραδόσεις πολλές φορές καταπιέζουν τους ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις είναι απάνθρωπες και βάρβαρες. Η κλειτοριδεκτομή πρέπει να πάψει να υφίσταται ως ένα θέμα ταμπού, καθώς είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους ανεξαρτήτως  φύλου, φυλής και θρησκείας.
                                                                                                            Δανάη Τριγώνη Β5

                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου