Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ηράκλειο δύο ταχυτήτων

        
                                                            Ηράκλειο δύο ταχυτήτων



Το ενετικό φρούριο του Κούλε, άνοιξε τις πύλες του με πολύ δυναμικό τρόπο τη βραδιά της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, υποδεχόμενο το κοινό παρέα με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις στους κατοίκους του Ηρακλείου για ανάλογης ποιότητας βραδιές. Στα επίσημα όμως εγκαίνια στις 16 Σεπτέμβρη, δεν ίσχυσε το ίδιο, αφού άφησε τους θεατές απογοητευμένους και οργισμένους.

        Τα εγκαίνια συνοδευόταν από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ σε διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού. Θα ήταν γενικότερα μια θαυμάσια ευκαιρία για τους κατοίκους της πόλης μας αν μπορούσαν να απολαύσουν τη συγκεκριμένη ορχήστρα και τον αξιόλογο κ. Ανδρέα Πυλαρινό, έναν από τους πιο καταξιωμένους μαέστρους της χώρας μας και όχι μόνο, εφόσον δεν δίνονται συχνά τέτοιες ευκαιρίες στους πολίτες της επαρχίας. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι. Σε ενημερωτικές καταχωρήσεις τόσο στις ηλεκτρονικές σελίδες, όσο και στο ραδιόφωνο δινόταν η εντύπωση ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ στην πραγματικότητα η είσοδος στο φρούριο ήταν επιτρεπτή μόνο σε όσους είχαν προσωπική πρόσκληση. Δηλαδή για τους τοπικούς άρχοντες και για άλλα «εκλεκτά» πιθανόν πρόσωπα του Ηρακλείου. Για τους τους κοινούς θνητούς δε, θα παρακολουθούσαν τη συναυλία μέσω «γιγαντοοθόνης» εξωτερικά του Κούλε και μάλιστα όρθιοι! Προκλήθηκε έτσι η οργή των επισκεπτών, οι οποίοι με γιουχαΐσματα διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απουσία οργάνωσης και τον λανθασμένο τρόπο προώθησης των εγκαινίων από τα ΜΜΕ.
        Ο κόσμος δεν είναι παράλογος, δεν είχε την απαίτηση να μπουν όλοι μέσα από τη στιγμή που δεν υπήρχε χώρος. Αυτό που ήταν υποτιμητικό για αυτούς, ήταν το κλείσιμο των πυλών του φρουρίου και ο  ακατάλληλος τρόπος, για ανάλογο έργο, προώθησης και οργάνωσης. Θα έπρεπε να είχε τονιστεί από τα τοπικά ΜΜΕ ότι η είσοδος εσωτερικά του κτηρίου θα ήταν με προσωπική πρόσκληση και στον αντίποδα, να είχαν προνοήσει για τους έξω, διαμορφώνοντας κατάλληλα τον χώρο κάνοντάς τον πιο λειτουργικό για τέτοιου είδους κοινωνικές εκδηλώσεις. Το ευχάριστο είναι ότι ο  Κούλες σαν μνημείο, δεν έχασε ούτε στιγμή την αίγλη του και τον σεβασμό του από τους επισκέπτες.
        Επίσης, ο δήμαρχος Ηρακλείου ο κ. Βασίλης Λαμπρινός και η δημοτική ομάδα αποχώρησαν από τα  εγκαίνια σαφώς δυσαρεστημένοι από την λανθασμένη οργάνωση αλλά και επειδή δεν τους δόθηκε λόγος να τοποθετηθούν. Σε ερωτήσεις των εξαγριωμένων Ηρακλειωτών, ο κ. Λαμπρινός ισχυρίστηκε ότι τα εγκαίνια ήταν υπό την οργάνωση της περιφέρειας Κρήτης και ότι ο δήμος Ηρακλείου δεν είχε καμία ευθύνη για τη διοργάνωση.
     Γενικές εντυπώσεις της βραδιάς ήταν ένας μεσαίου μεγέθους  προβολέας με θεατές δυσαρεστημένους αφού προηγουμένως, τους είχαν κλείσει τις πύλες του Κούλε κατάμουτρα με τον πιο υποτιμητικό και κυνικό τρόπο! Καθώς αποχωρούσες από το χώρο τους άκουγες να συνομιλούν μεταξύ τους εκφράζοντας τη στεναχώρια τους.
Η στεναχώρια είναι φυσιολογική από τη στιγμή που σου στερούν το δικαίωμα πρόσβασης σε ένα αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης σου! Ο Κούλες πέρα από  το στολίδι της πόλης μας είναι αναμφίβολα σύμβολο αγώνων και στολίδι στη καρδιά κάθε Ηρακλειώτη! Εσείς αγαπητοί προνομιούχοι εκείνης της βραδιάς, πώς θα νιώθατε αν σας αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο; Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες και τα μνημεία, είναι ο σεβασμός που δείχνουμε στον συμπολίτη μας  ανεξάρτητα από το κοινωνικό μας στάτους.
                            
                                                                                                
                                                                                                                    Δανάη Τριγώνη Γ4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου